با شروع فصل گرما، استفاده از وسایل سرمایشی از قبیل کولر آبی، کولر گازی و اسپلیت افزایش مییابد. افرادی که از این تجهیزات سرمایشی استفاده میکنند میدانند که تعمیر و سرویس کولر آبی پیش از رسیدن فصل گرما یکی از ضروریترین اقدامات است. از اینرو که توصیه میشود برای اینکه کمتر درگیر تعمیر و هزینههای ناشی از آن باشند، در اواخر فصل زمستان اقدام به سرویس کولر آبی نمایند. در واقع فرآیند سرویس، هر سال باید انجام شود و علاوه بر اینکه باعث میشود بازدهی و عملکرد کولر در طول سال افزایش یابد، باعث صرفهجویی در هزینههای آب و برق نیز میشود. سرویس کولر آبی که چند ماهی بلااستفاده مانده و راهاندازی مجدد آن، نیاز به تبحر دارد. اما هستند افرادی که به اصطلاح دست به آچارند و با داشتن یک راهنمای جامع و کاربردی میتوانند کولر آبی خود را سرویس نمایند. برای آموزش ساده و گام به گام سرویس و نگهداری کولر آبی در منزل با ما همراه باشید.
آشنایی با عملکرد و قطعات کولر آبی
اگر قصد دارید کولر آبی خود را سرویس و راهاندازی کنید لازم است ابتدا با قطعات و عملکرد کولر آبی به طور کامل آشنا شوید. در کولر آبی برخلاف کولر گازی امکان تنظیم دما و درجه وجود ندارد. گاهی شدت گرما آنقدر بالا است که کولرها بیوقفه روشن هستند، این امر از طول عمر کولر میکاهد. بنابراین برای عملکرد بهتر کولر آبی و جلوگیری از مصرف بالای آب و برق بهتر است بعد از هر ۱۲ ساعت استفاده، ۱ ساعت کولر آبی را خاموش کنید.
کولر آبی دارای سه ورودی برق، آب و هواست و فقط یک خروجی هوای مرطوب و خنک دارد. سیستم داخلی کولر آبی دارای دو بخش گردش آب و گردش هوا میباشد که از طریق دو موتور به صورت جداگانه انجام میشود. سیستم گردش هوا در کولر آبی توسط موتور اصلی کولر و سیستم گردش آب توسط پمپ آب انجام میشود. تجهیزات کولر آبی شامل سه دسته است که عبارتند از:
- بخش الکتریکی شامل کلیدهای قطع و وصل، پمپ آب، موتور کولر
- بخش مکانیکی شامل توربین هوا، شناور، تسمه کولر آبی
- بخش ثابت شامل بدنه، دریچهها، شیر تخلیه، اتصالات شبکهی آبرسانی
سرویس دورهای کولر آبی و ضرورت انجام آن
کولر آبی نیز مانند سایر سیستمهای سرمایشی قبل از راهاندازی مجدد که معمولا بعد از حداقل ۶ ماه رخ میدهد، باید سرویس شود. این عمل از جمله اقداماتی است که باید سالی یکبار انجام گیرد. پوشالهای کولر آبی به علت رطوبتی که دارند مکانی مناسب برای تجمع باکتریها هستند، بنابراین در صورت عدم سرویس و یا تعویض پوشالها بعد از روشن کردن کولر، باکتریها وارد ریهی انسان میشوند و زمینهی بیماریهای جسمی را فراهم میکنند. علاوهبر این سرویس کولر باعث افزایش طول عمر کولر و قطعات آن میشود. سرویس و تعمیر به موقع کولر آبی و نگهداری درست از آن باعث عملکرد و بازدهی بهتر و افزایش طول عمر کولر آبی میشود.
اقدامات ضروری در سرویس کولر آبی
سرویس و نگهداری صحیح کولر آبی شامل پاکسازی و شستشوی نقاط قابل شستشو، بررسی چکه کردن آب، تعویض پوشالهای کولر، سرویس حلزونی و فولیها، بررسی کلیدها و سیمکشیها و بسیاری موارد دیگر میباشد که هرکدام به نحوی اهمیت دارند. این سرویس به طور کلی موارد فراوانی را در برمی گیرد که عبارتند از:
- تعویض پوشال کولر
- تعویض تسمهی کولر آبی
- رفع شوره در کولر
- تعمیر سیمکشی کولر توسط تعمیرکاران ماهر در این زمینه
- روغنکاری قطعات کولر
- تعویض و تعمیر بدنهی کولر
- تعویض و تعمیر پمپ آب
آموزش نحوهی سرویس کولر آبی در خانه
اگر قصد دارید کولر آبی منزلتان را خودتان سرویس کنید، قبل از هرکاری دریچهها را باز کنید و دستمالی مرطوب را جلوی آنها قرار دهید تا گردوغبار موجود در دریچهها بعد از روشن کردن کولر وارد منزل نشود. سپس طبق مراحل زیر کولر را سرویس کنید:
۱. از خاموش بودن کولر مطمئن شوید
قبل از هرکاری مطمئن شوید کولر روشن نیست. کلیدهای روشن و خاموش کولر را بررسی کنید. بدنهی کولر را با فازمتر یا پشت دست بررسی کنید که برق نداشته باشد.
۲. با باز کردن پرههای کولر پوشالها را تعویض کنید
از آنجایی که پوشالها مکانی مناسب برای تجمع و رشد باکتری است، انجام این مرحله برای سلامتی افراد بسیار اهمیت دارد. از هر پوشال بیشتر از دوسال استفاده نکنید. همچنین استفاده از پوشالهای جدید و تمیز در خنکتر شدن باد کولر تاثیرگذار است. تمامی پرههای ورودی کولر را از بدنهی اصلی دستگاه جدا کنید. پوشالها را بررسی کنید در صورت فرسودگی پوشالها آنها را تعویض نمایید. اگر پوشالها سالم هستند شستن آنها کافی است. پوشالها را از پره جدا کنید و بدنه را با فرچه تمیز کنید، سپس پوشالها را ابتدا خیس کرده و روی پرهها قرار دهید و با شبکههای سیمی به درستی آنها را ببندید.
۳. بدنهی کولر را شستشو دهید
با استفاده از یک فرچهی تمیز تمام ستونها و کفی کولر را تمیز کنید و تمام رسوبهای موجود روی بدنه را پاک کنید. با باز کردن خروجی کفی کولر، آب کثیف را خارج کنید. زیر پمپ آب توری وجود دارد که لازم است رسوبزدایی شود تا آب بدون هیچ مانعی وارد پمپ گردد و به راحتی به بخشهای مختلف کولر انتقال یابد. بعد از اتمام شستشو تمامی پیچها را سفت کنید و درپوش کفی را ببندید. کولر را از آب پر کنید و مطمئن شوید آب از بدنه چکه نمیکند.
۴. مخزن حلزونی را تمیز کنید
یکی از قسمتهایی که باید حتما سرویس شود، مخزن حلزونی است. زمانی که از کولر استفاده نمیشود گرد و غبار وارد قطعات کولر میشود و لازم است که شسته شوند. تمام مخزنهای حلزونی امکان شستشو ندارند بلکه فقط آن دسته از مخزنهای حلزونی که حفرهای برای خروج آب دارند را میتوانید بشویید. در صورت سرویس نکردن مخزنهای حلزونی با چرخش پروانه گردوغبار وارد منزل میشود.
۵. دینام کولر را با احتیاط تمیز کنید
دینام در کولر وظیفهی گردش هوا را برعهده دارد و مانند پمپ باید کاملا گردگیری و تمیز شود. دینام وسیلهای حساس است پس با احتیاط و به آرامی آن را تمیز کنید. بعد از تمیز کردن دینام آن را به خوبی روغنکاری کرده و اتصالات کابلها را بررسی نمایید.
۶. از عدم وجود آسیب در جعبهی تقسیم برق کولر مطمئن شوید
جعبهی تقسیم برق کولر در زیر سقف قرار دارد. مطمئن شوید که این قسمت آسیب ندیده است. فرسوده نبودن سیمها را بررسی کنید. با اینکار قبل از روشن کردن کولر از درستی عملکرد جعبهی تقسیم مطمئن میشوید.
۷. فن و تسمهی کولر را سرویس کنید
فن کولر را با دست بچرخانید و مطمئن شوید که مانعی برای چرخیدن آن وجود ندارد. برای تسمه هم اینکار را تکرار کنید که مطمئن شوید تمام سطح آن سالم و بدون پارگی باشد. در صورت مشاهدهی کوچکترین مشکل در تسمه، آن را تعویض کنید. اگر تسمه خراب باشد عملکرد فن و پمپ را با اختلال مواجه میکند.
۸. پمپ آب را بررسی کنید
پمپ آب یکی از بخشهای مهم کولر آبی است، به همین دلیل باید در سرویس و نگهداری آن دقت کافی داشت. این بخش در کولر شامل ورودی پمپ آب، شلنگ انتقال و سبد میباشد که باید کاملا تمیز شوند.
۹. یاتاقانهای کولر را روغنکاری کنید
یاتاقانها در دو سر محور مرکزی فن کولر قرار دارند. در صورت شل بودن یا خشک شدن یاتاقانها، عملکرد پروانه با اختلال مواجه میشود و صداهای ناهنجاری به گوش میرسد. بعد از تمیز کردن یاتاقانها آن را محکم ببندید و روغنکاری کنید.
۱۰. از مسدود نبودن سیستم توزیع آب در کولر مطمئن شوید
سیستم توزیع آب یا ناودانی پنجرههای کولر از بخشهای مهم کولر آبی است که موجب خیس شدن پوشالها میشود. یکی از بخشهای مهم سرویس سیستمهای سرمایشی بررسی این بخش است. در مسیر لولههای توزیع آب نباید هیچ مانعی باشد. بهترین کار استفاده از یک فنر نازک است. فنر را وارد لولهها کنید تا در صورت وجود رسوب، برطرف گردد.
۱۱. شناور کولر را تنظیم کنید
شناور وظیفهی کنترل میزان آب ورودی به کولر را برعهده دارد. اگر شناور تنظیم نباشد آب بیش از حد وارد کولر میشود که نتیجهی آن سرریز شدن آب و یا فشار وارد شدن به پمپ آب است.
۱۲. برزنت کولر را بررسی کنید
برزنت از دهانهی کولر به کانالها وصل است و وظیفهی هدایت باد به داخل کانالها را برعهده دارد. این برزنت باید همیشه سالم و فاقد پارگی باشد زیرا در صورت وجود پارگی در برزنت تمام فعالیتهای کولر بیفایده است و باد از قسمت پارگی برزنت خارج میشود و به داخل منزل نمیرسد. این شرایط علاوهبر اینکه عمر کولر را کم میکند، انرژی آب و برق فراوانی را نیز هدر میدهد.
۱۳. سایهبانی برای کولر آبی خود در نظر بگیرید
اکثر کولرهای آبی روی پشتبام قرار میگیرند و در معرض مستقیم نور خورشید قرار دارند. برای اینکه نور خورشید باعث تبخیر بیش از حد آب و گرم شدن باد کولر نشود، بهتر است برای کولر سایهبان در نظر بگیرید. سایهبان باید از جنس پلاستیک مقاوم باشد و به شکلی طراحی شود که تمام سطح کولر را بپوشاند.
سایهبانهای کولر آبی معمولا در دو نوع سنتی و مدرن ساخته میشوند. سایهبان سنتی دارای یک چهارچوب است که در طرفین کولر قرار میگیرد. سایهبانهای مدرن دارای پایههایی است که روی کولر قرار میگیرد و به نسبت فضای کمتری را اشغال میکند.
بهترین زمان سرویس کولر آبی
سرویس بهتر است هر سال به طور مداوم انجام شود. زمان مناسب برای انجام این کار قبل از شروع فصل گرما، یعنی در فصل زمستان است. انجام سرویس به موقع نه تنها باعث رفع آلودگیهای موجود در کولر یا کانالها میشود بلکه باعث افزایش طول عمر کولر نیز میگردد. سرویس دورهای همچنین از خراب احتمالی قطعات کولر نیز جلوگیری میکند با اینکار هزینههای تعمیرات کولر نیز کاهش مییابد.
موارد ایمنی در زمان سرویس و آماده سازی کولر آبی
به طور کلی رعایت موارد ایمنی در زمان سرویس سیستمهای سرمایشی الزامی است. رعایت ایمنی شامل رعایت مواردی است که از آسیب به شما و کولر جلوگیری میکند. این موارد ایمنی عبارتند از:
- قبل از شروع کار مطمئن شوید برق کولر قطع است.
- در ابتدای کار بدنهی کولر را با کف دست لمس نکنید بلکه با پشت دست یا فازمتر چک کنید که برق نداشته باشد.
- اغلب لوازم برقی دارای سیم ارت هستند تا هنگام بالا رفتن ولتاز از دستگاه محافظت کند. برای کولر آبی خود سیم ارت تهیه کنید.
- کولر را از سطح زمین ۳۰ سانتیمتر فاصله دهید و روی چهارپایه بگذارید.
- تحت هیچ شرایطی زمانی که کولر روشن است روی آب با شلنگ یا پارچ آب نریزید زیرا احتمال برق گرفتگی دارد.
- رشتههایی از پوشال که از پره ها بیرون زده را کوتاه کنید یا به سمت داخل فشار دهید. زیرا این رشتههای بیرون زده باعث نشت آب میشوند و خطر برق گرفتگی را افزایش میدهند.
- تا حدامکان سعی کنید برای سرویس و یا تعمیر کولر از متخصصین اینکار کمک بخواهید.
اقدامات ضروری در نگهداری از کولر آبی
همانطور که کولرهای آبی باید در پایان فصل سرما برای استفادهی مجدد سرویس شوند، در پایان فصل گرما نیز برای نگهداری درست از کولر، لازم است اقداماتی انجام شود. سرویس و نگهداری کولر شامل اقداماتی است که برای جلوگیری از خرابی احتمالی قطعات کولر و افزایش عملکرد و بازدهی کولر انجام میشود. اما نگهداری از کولر آبی شامل اقداماتی است که برای آمادهسازی کولر انجام میشوند تا در زمانی که از دستگاه استفاده نمیشود، آسیب نبیند. این اقدامات شامل موارد زیر میباشد:
- خالی کردن آب
- خشک کردن کولر
- باز نمودن موتور
- گریسکاری و روغنکاری نقاطی که میچرخند و حساس هستند
- استفاده از روکش برزنتی برای بدنهی کولر
سرویس کامل کولر آبی با کارشناسان و استادکاران تکنوتعمیر
تعمیر و سرویس کولر آبی در تهران و نواحی اطراف آن، یکی از دهها خدمات ارائهشده تکنوتعمیر میباشد. مجموعه فنی تخصصی تکنوتعمیر با ۱۵ سال سابقه در ارائهی خدمات راهاندازی و نصب، تعمیر و تعویض، سرویس و نگهداری انواع سیستمهای سرمایشی از جمله انواع کولرهای آبی اعم از کولر آبی سلولزی، پوشالی، پرتابل، رومیزی به صورت ۲۴ ساعته در خدمت شما مشتریان عزیز میباشد. برخی از خدمات مرکز تکنوتعمیر شامل موارد زیر است:
- تراز بودن کولر
- تست پمپ آب و کنترل سیستم انتقال آب
- سلامت کف کولر آبی
- تنظیم شناور
- تعویض پوشال
- روغنکاری یاتاقان کولر آبی
- روغنکاری دینام کولر آبی
- تمیز کردن سبد توری
- رفع رسوبات کولر آبی
- شستشو بدنه کولر
- بررسی جعبه تقسیم کولر آبی
- چک کردن تسمه کولر آبی و در صورت نیاز تعمیر و تعویض
✅ پرسشهای متداول پیرامون سرویس کولر آبی ✅
✅ سرویس کولر آبی چه مراحلی را شامل میشود؟
✔ اقدامات و مراحل لازم برای سرویس کولر آبی به ترتیب شامل موارد زیر است:
اطمینان از خاموش بودن کولر آبی – تعویض پوشال کولر – شستشوی بدنهی کولر – تمیز نمودن مخزن حلزونی کولر – تمیز نمودن دینام کولر – سالم بودن جعبهی تقسیم – بررسی فن و تسمهی کولر – بررسی پمپ آب – روغنکاری یاتاقانهای کولر – مسدود نبودن سیستم توزیع آب – تنظیم شناور کولر آبی و بررسی برزنت کولر
✅ آیا کارشناسان تکنوتعمیر، در زمینهی نصب سایبان کولر آبی هم فعالیت میکنند؟
✔ بله، نصب سایبان برای کولر آبی تنها یکی از دهها اقدامات تکنوتعمیر در زمینهی اقدامات و خدمات مربوط به کولر آبی میباشد.
✅ اقدامات ضروری در نگهداری از کولر آبی چیست؟
✔ خالی کردن آب از کف کولر – خشک کردن کف کولر – باز کردن موتور کولر – گریسکاری و روغنکاری قطعات حساس کولر – استفاده از روکش برزنتی برای بدنهی کولر
✅ سرویسدهی کارشناسان تکنوتعمیر جهت تعمیر و سرویس کولر آبی چگونه است؟
✔ تکنوتعمیر ضمن اعزام فوری سرویسکاران به محل، آمادهی خدمترسانی بهصورت شبانهروزی و تماموقت حتی در ایام تعطیل به ساکنان نواحی مختلف شهر تهران می باشد.
✅ خدمات تکنوتعمیر چه مناطقی از تهران را تحت پوشش قرار میدهد؟
✔ خدمات تکنوتعمیر در راستای تعمیر و سرویس کولر آبی در اقصی نقاط تهران و تمام مناطق و محلههای اطراف آن قابل ارائه است.