کولر آبی

عیب‌یابی و تعمیر کولر آبی [ لیست انواع عیوب کولر آبی]

technotamir.com - evaporative-cooler-troubleshooting

عیب‌یابی و تعمیر کولر آبی مهارتی است که دانستن آن به خصوص در مواقعی که به تعمیرکار دسترسی ندارید، خالی از لطف نیست. از آنجایی که با گرم‌تر شدن هوا میزان استفاده از این تجهیزات به طور قابل ملاحظه‌ای افزایش می‌یابد درخواست تعمیر و سرویس کولر آبی نیز به عنوان یکی از این تجهیزات افزایش می‌یابد. عیب‌یابی و تعمیر به‌موقع کولرهای آبی باعث بالا رفتن عملکرد و بازدهی دستگاه می‌شود و همچنین از ایجاد مشکلات احتمالی جدی‌تر برای کولر جلوگیری می‌کند. در این مقاله قصد داریم راه‌حل‌هایی را برای متداول‌ترین مشکلاتی که ممکن است در حین استفاده از کولر‌های آبی با آن مواجه شوید ارائه دهیم تا در مواقع بحرانی بتوانید نسبت به رفع ان اقدام کنید. 

آشنایی با اجزا و قطعات کولر آبی و وظیفه‌ی آن‌ها

اگر قصد دارید خودتان کولر منزلتان را سرویس کنید بهتر است از قبل آشنایی هرچند ابتدایی با اجزا و قطعات کولر و نوع وظیفه‌ی آن‌ها داشته باشید. البته پیشنهاد ما به شما این است که از افراد متخصص در این زمینه کمک بگیرید تا از تعمیر و رفع عیب قطعی کولر مطمئن باشید. اجزای کولر آبی به دو دسته‌ی کلی مکانیکی و الکتریکی تقسیم می‌شوند. 

اجزای الکتریکی کولر آبی

کابل چهار رشته‌ و کلید مخصوص: برای ارتباط کلید با کولر استفاده می‌شود.

جعبه‌ی تقسیم برق: وظیفه‌ی انتقال برق به سایر قطعات را برعهده دارد. به رطوبت حساس بوده و نباید آب به آن نفوذ کند.

دینام: تامین‌کنند‌ه‌ی انرژی است. در دو دور سرعت هستند و اصطلاحا دو دور نامیده می‌شوند. دینام‌ها به دلیل حساسیت بالایی که دارند نباید به مدت طولانی با دور تند روشن بماند.

پمپ آب : از قطعات مهم در کولر آبی است که نقش آن آبرسانی به بخش‌های بالایی و پوشال‌های کولر می‌باشد. واتر پمپ درون تشتک کولر قرار می‌گیرد و آب از قسمت زیرین به درون پمپ کشیده می‌شود و از طریق شیلنگ به بخش‌های بالایی منتقل می‌گردد.

اجزا مکانیکی کولر آبی

بدنه‌ی کولر: بدنه‌ی کولر از جمله قطعات ثابت کولر آبی است. از آنجایی که در محیط باز قرار می‌گیرد در معرض آسیب است و باید در برابر نور، رطوبت، ضربه و باد دارای مقاومت کافی باشد. بدنه تا زمانی که سوراخ نشده، کارایی خود را حفظ می‌کند. تعمیر سوراخ بدنه‌ی کولر از طریق جوش خوردن انجام می‌شود. 

دریچه‌های کولر: دریچه‌های کولر در سه طرف بدنه‌ی کولر قرار دارند و با پوشال‌ها بسته می‌شوند. بعد از مدتی دریچه‌ها ممکن است با رسوب بگیرند که با فرچه می‌توان آن‌ها را تمیز کرد.

پوشال‌های سلولزی: پوشال‌ مجموعه‌ای از تعداد بسیار زیادی رشته‌های کوتاه و نازک چوبی هستند که در بسته‌های توری شکل قرار داده می‌شوند. پوشال‌ها باید خیس شوند تا باد خنک تولید شود. برای سرویس کولر پوشال‌ها باید شسته شوند زیرا پوشال‌های سالم و تمیز از فشار بیش از حد به مولر جلوگیری می‌کند.

شیر تخلیه: شیر تخلیه کولر آبی راه خروجی آب کولر به بیرون است که در صورت پر شدن بیش از حد کولر، آب آن را تخلیه می‌کند.

شناور: نام دیگر شناور، فلوتر است که وظیفه‌ی آن تنظیم سطح آب است. در صورت خرابی این قطعه آب از تشتک کولر سرریز می‌شود.

تسمه پروانه: تسمه‌ی پروانه از یک طرف به پولی پروانه و از طرف دیگر به پولی موتور متصل است. عملکرد صحیح این دو قطعه به تسمه‌ی پروانه بستگی دارد. نقش اصلی پروانه انتقال انرژی حرکتی موتور به کولر است.

پولی (فلکه‌ها): در کولر آبی دو پولی وجود دارد که یکی پولی موتور است. پولی موتور باعث اتصال بین موتور و پروانه می‌شود. این قطعه قابل تعویض نیست و در صورت خرابی حتما باید تعویض شود. پولی پروانه یکی دیگر از پولی‌های موجود در کولر است که دارای سایز بزرگتر از پولی موتور است. 

یاتاقان‌های شافت: یاتاقان شافت از جنس فلز است و به صورت دایره‌ای در کولر قرار دارد. حرکت روان پروانه در کولر به دلیل وجود یاتاقان است. در صورت آسیب این قطعه صدا و لرزش کولر افزایش می‌یابد.

شلنگ کولر آبی: آب مورد نیاز برای کارکرد کولر آبی از شلنگی که آب موجود در پشت بام را تا داخل کولر هدایت می‌کند استفاده می‌کند. گاهی این شلنگ دچار نشتی می‌شود. بنابراین تعمیر شلنگ کولر آبی هنگام مشاهده‌ی آب دادن کولر آبی از اقدامات ضروری است.

فلوتر کولر آبی: فلوتر یا قطع‌کن همان شناور است که نقش مهمی در کنترل سطح سیال عبوری از دستگاه دارد.

 

رایج‌ترین مشکلات کولر آبی و نحوه‌ی رفع آن

کولر آبی مانند تمام سیستم‌های سرمایشی دیگر در معرض برخی مشکلات و اختلالات قرار دارد که شناسایی این مشکلات کمک بزرگی برای رفع آن‌ها است. بعضی از افراد با متخصصین تماس نمی‌گیرند و خودشان دست‌ به‌کار می‌شوند. هرجند که این کار غیرممکن نیست اما بهتر است با یک تکنسین ماهر در این زمینه مشورت کنید. در ادامه برخی از مشکلات رایج کولر آبی و نحوه‌ی عیب‌یابی و رفع آن را بررسی کرده‌ایم. 

کولر آبی روشن نمی‌شود

اولین علت این نقص فنی می‌تواند وجود مشکل در فیوز باشد. ممکن است فیوز سوخته باشد. برای اینکه از این مورد مطمئن شوید می‌توانید با فازمتر مسیر ورود یا خروج اصلی فاز اصلی به فیوز را بررسی کنید. اگر در مسیر ورودی فیوز برق وجود داشته باشد اما با حرکت اهرم وارد خروجی نشود، فیوز با مشکل مواجه شده است و باید در اسرع وقت تعمیر شود. اگر برق درون کلید وجود داشته باشد باید عدم وجود اشکال در سیم رابط را بررسی کرد. دلیل دیگر این مشکل می‌تواند این موضوع باشد که موتور دو سرعته و واتر پمپ کار نمی‌کنند.

کولر باد گرم تولید می‌کند

عدم کارکرد صحیح شناور موجب می‌شود تا کولر باد خنک تولید نکند. یکی دیگر از دلایل این نقص فنی خرابی پمپ یا شلنگ است. برای بررسی این مورد به صدای برخورد آب به پوشال‌ها گوش دهید اگر این صدا به گوش نرسد مشکل از پمپ یا شلنگ است. با استفاده از دو سیم رابط پمپ را به برق ۲۲۰ ولت وصل کنید اگر پمپ کار نکرد باید تعویض شود. بسته شدن سوراخ ناودان کولر باعث می‌شود آب به پوشال‌ها نرسد، در این‌صورت کولر باد خنک تولید نمی‌کند.

کولر روشن است اما باد تولید نمی‌کند

پاره شدن یا رها شدن تسمه باعث می‌شود در حالی که کولر روشن است اما بادی تولید نشود. قبل از باز کردن دریچه‌ها برای بررسی تسمه بهتر است فیوز را قطع کنید. اگر تسمه رها شده باشد، این احتمال وجود دارد که تسمه شل باشد، در این صورت باید تعویض گردد.

آب از دریچه‌های کولر به محیط سرریز می‌شود

اگر فردی که پوشال‌ها را تعویض می‌کند تخصص کافی در زمینه‌ی جایگذاری مجدد آن‌ها نداشته باشد این احتمال وجود دارد که بعد از روشن کردن کولر آب از دریچه به داخل منزل سرریز شود. دومین علتی که در این مشکل بررسی می‌شود پاره یا رها شدن شلنگ رابط واتر پمپ است. در صورتی که مشکل از شیلنگ واتر پمپ باشد باید در اسرع وقت و بدون معطلی تعویض شود.

سروصدای کولر زیاد است

معمولا بعد از چند سال استفاده از کولر آبی یاتاقان‌ها دچار مشکل می‌شوند و با ایجاد لنگر باعث تولید سروصدای زیادی از کولر می‌گردند. برای پیشگیری از این نقص فنی، کافیست به صورت طولانی مدت از دور تند کولر استفاده نکنید. شل بودن پولی‌ها و خرابی تسمه باعث تولید صدای فراوان از کولر می‌شود. سرویس‌های سالیانه از بروز این مشکلات جلوگیری می‌کند.

بدنه‌ی کولر برق دارد

اگر بدنه‌ی کولر برق دارد دو مورد سیم‌های رابط یا مصرف‌کننده باید بررسی شود. مصرف‌کننده‌های کولر آبی شامل واتر پمپ و موتور دو سرعته هستند. برای عیب‌یابی دقیق، یکی از این دو مورد را از مدار خارج و سپس دستگاه را به برق وصل کنید. اگر برق داشتن بدنه رفع شد همان قطعه‌ی خارج شده از مدار دارای اتصالی بوده است و باید تعویض شود. در صورتی که مصرف‌کننده‌ها مشکلی نداشتند لازم است سیم پیچی کولر به طور کامل تعویض شود.

همزمان با روشن شدن کولر فیوز قطع می شود

اگر کولر شما با این مشکل مواجه است باید دلایل متعددی بررسی شود. این دلایل عبارتند از:

  • آسیب دیدگی در موتور دو سرعته: برای رفع این مشکل درپوش‌ها را از بدنه‌ی کولر جدا و تسمه را رها سازید. سپس دستگاه را به برق متصل کنید تا عکس العمل موتور بدون بار دیده شود. اگر در این حالت مورد خاصی دیده نشد تسمه را به موتور متصل کنید تا عملکرد موتور در حالت بارداری را مشاهده کنید. در هر کدام از حالت های گفته شده اگر فیوز تحریک یا قطع شد، موتور باید از دستگاه جدا شود. برای عیب‌یابی و رفع‌ این مورد حتما با یک متخصص مشورت کنید.
  • خراب شدن واتر پمپ: برای بررسی واتر پمپ ابتدا آن را مستقل از مدار روشن کنید در صورتی که عملکرد آن با مشکل مواجه بود برای تعویض یا تعمیر آن اقدام کنید.
  • معیوب بودن سیم پیچی: اگر قطعات الکتریکی بعد از بررسی سالم تشخیص داده شدند این احتمال وجود دارد که در مدار الکتریکی خود دستگاه اتصال کوتاه شکل گرفته است. به همین دلیل سیم‌پیچی دستگاه باید به طور کامل بررسی و رفع عیب شود.

الکترو‌موتور عملکردی ندارد در صورتی که واتر پمپ کار می‌کند

نرسیدن ولتاژ به الکترو‌موتور دو سرعته، معیوب بودن موتور از جمله مواردی است که در این حالت باید مورد بررسی واقع شوند. برای بررسی ولتاژ الکتروموتور، با استفاده از ولت‌متر ولتاژ را در ترمینال موتور دو‌سرعته اندازه‌گیری کنید. اگر برق به موتور نمی‌رسد، کلیدها و کابل رابط را بررسی کنید.

آب از تشتک کولر سرریز می‌شود

اگر زیر کولر شما همیشه خیس است و آب از تشتک کولر سرریز می‌شود، ایراد از فلوتر کولر است. تنظیم نبودن یا خراب بودن فلوتر علت اصلی این مشکل در کولر آبی است. 

کولر فقط در دور تند کار می‌کند

در این حالت با زدن کلید مربوط به دور کند کولر تغییری در سرعت آن مشاهده نمی‌شود. برای عیب‌یابی این اتفاق برق کولر را قطع کنید و بررسی نمایید که سیم رابط بین کلید مربوط به دور کند و کلید تبدیل وصل باشد. مورد دیگری که در این حالت باید عیب‌یابی شود مطمئن شدن از صحت عملکرد کلید گریز از مرکز کولر است. خراب بودن کلید تبدیل، جدا شدن سر سیم مربوط به دور کند از صفحه کلید از دیگر دلایل این نقص است که باید مورد بررسی واقع شوند. لازم به ذکر است قبل از بررسی موارد بالا، از قطع بودن برق دستگاه اطمینان حاصل کنید. 

 

 خدمات ارائه شده در تکنوتعمیر در زمینه‌ی تعمیر و عیب‌ یابی کولر آبی

خدمات تخصصی که مجموعه‌ی تکنوتعمیر برای سرویس و تعمیر کولر آبی ارائه می‌دهد عبارتند از:

  • نصب و راه‌اندازی انواع کولر‌های آبی پوشالی، سلولزی، پرتابل و ثابت
  • روغن‌کاری پمپ آب
  • روغن‌کاری یاتاقان
  • تعویض تسمه‌ی کولر
  • تعویض پوشال‌ها
  • تنظیم فلوتر یا شناور
  • تعمیر یا تعویض دینام
  • تست پمپ آب
  • تعمیر یا تعویض پروانه
  • تعمیر پولی‌ها
  • رفع نشتی بدنه‌ی کولر
  • نصب سایبان برای کولر آبی
  • سیم‌کشی کولر
  • رفع پوسیدگی کولر
  • آب‌بندی کولر آبی
  • جرم‌گیری 
  • از بین بردن رسوبات بدنه
  • شستشوی بدنه
  • تعویض بدنه

لازم به ذکر است که کارشناسان و متخصصان بنام این مجموعه با ارائه‌ی انواع خدمات در خصوص عیب‌یابی و تعمیر، سرویس، نصب و راه‌اندازی کولر آبی صورت ۲۴ ساعته و با تلاش شبانه‌روزی در جهت رفع مشکلات هموطنان عزیز انجام وظیفه می‌نمایند.

 

»»» تعمیر و سرویس کولر آبی در تهران

 


پرسش‌های متداول پیرامون عیب‌یابی و تعمیر کولر آبی

چرا کولر آبی روشن نمی‌شود؟

اولین علت این نقص فنی می‌تواند وجود مشکل در فیوز باشد. ممکن است فیوز سوخته باشد. برای اینکه از این مورد مطمئن شوید می‌توانید با فازمتر مسیر ورود یا خروج اصلی فاز اصلی به فیوز را بررسی کنید. اگر در مسیر ورودی فیوز برق وجود داشته باشد اما با حرکت اهرم وارد خروجی نشود، فیوز با مشکل مواجه شده است و باید در اسرع وقت تعمیر شود. اگر برق درون کلید وجود داشته باشد باید عدم وجود اشکال در سیم رابط را بررسی کرد. دلیل دیگر این مشکل می‌تواند این موضوع باشد که موتور دو سرعته و واتر پمپ کار نمی‌کنند.

 

دلیل اینکه کولر آبی روشن است اما باد تولید نمی‌کند چیست؟

پاره شدن یا رها شدن تسمه باعث می‌شود در حالی که کولر روشن است اما بادی تولید نشود. برای تعمیر کولر آبی بدون تسمه قبل از باز کردن دریچه‌ها بهتر است فیوز را قطع کنید. در صورتی که تسمه رها شده باشد، باید تعویض صورت گیرد.

 

چرا کولر باد گرم تولید می‌کند؟

عدم کارکرد صحیح شناور موجب می‌شود تا کولر باد خنک تولید نکند. یکی دیگر از دلایل این نقص فنی خرابی پمپ یا شلنگ است. برای بررسی این مورد به صدای برخورد آب به پوشال‌ها گوش دهید اگر این صدا به گوش نرسد مشکل از پمپ یا شلنگ است. با استفاده از دو سیم رابط پمپ را به برق ۲۲۰ ولت وصل کنید اگر پمپ کار نکرد باید تعویض شود. بسته شدن سوراخ ناودان کولر باعث می‌شود آب به پوشال‌ها نرسد، در این‌صورت کولر باد خنک تولید نمی‌کند.

 

سروصدای زیاد کولر آبی از چیست؟

معمولا بعد از چند سال استفاده از کولر آبی یاتاقان‌ها دچار مشکل می‌شوند و با ایجاد لنگر باعث تولید سروصدای زیادی از کولر می‌گردند. برای پیشگیری از این نقص فنی، کافیست به صورت طولانی مدت از دور تند کولر استفاده نکنید. شل بودن پولی‌ها و خرابی تسمه باعث تولید صدای فراوان از کولر می‌شود. سرویس‌های سالیانه از بروز این مشکلات جلوگیری می‌کند.

 

چرا فقط دور تند کولر کار می‌کند؟

علت دور تند کولر یکی از موارد زیر می‌تواند باشد:

سیم رابط بین کلید تبدیل و دور کند موتور قطع شده است.

کلید گریز از مرکز کولر خراب شده است.

کلید تبدیل خراب شده است.

 

نحوه‌ی سرویس‌دهی کارشناسان تکنو‌تعمیر در خصوص ارائه‌ی خدمات چگونه است؟

کارشناسان و استادکاران تکنو‌تعمیر با تلاش بی‌وقفه‌ی خود در ۲۴ ساعت شبانه‌روز حتی در ایام تعطیل آماده‌ی خدمت‌رسانی به شهروندان عزیز تهرانی می‌باشند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *