از اقدامات مهمی که قبل از فرا رسیدن فصل سرما باید به سراغ آن رفت، سرک کشیدن به موتورخانه و انجام امورات مربوط به سرویس و نگاهداری از آن است. با توجه به این که با شروع دورهی سرما، میزان استفاده از این تجهیزات به اوج خود میرسد، سرویس و در صورت لزوم عیبیابی موتورخانه برای حفظ کارکرد آن، بسیار ضروری به نظر میرسد.
در ادامه قرار است از رایجترین مشکلات موتورخانه که یک تکنسین هنگام تعمیر و عیبیابی با آن مواجه میشود صحبت کنیم و راهکارهای لازم جهت رفع آن را ارائه دهیم. حل بسیاری از این مشکلات دانش و مهارت بالایی میطلبد که انجام آن جز از یک متخصص کاربلد برنمیآید. قبل از اینکه این مشکلات را برشمریم ابتدا بهتر است بهترین زمان انجام این تعمیرات را بدانیم تا در زمان و مکان درست اقدام به رفع آن کنیم.
چطور بهترین زمان انجام تعمیرات موتورخانه را تشخیص دهیم؟
نکتهی مهم در زمان انجام تعمیرات مربوط به موتورخانه این است که حتیالامکان نگذاریم کار به تعمیر یا تعویض بکشد و با انجام سرویسهای دورهای و منظم از بروز خرابیهای جدی جلوگیری بعمل آوریم. برای انجام سرویس موتورخانه باید بخشهای مختلف آن را رصد کرده تا در صورت نیاز به سرویس آن اقدام کنیم.
انجام سرویسهای دورهای از این نظر مهم است که ضمن جلوگیری از بروز خرابیهای جبرانناپذیر، از صرف هزینههای زیاد هم تا حد زیادی پیشگیری به عمل خواهد آمد. بهتر است تمامی اقدامات لازم در جهت تعمیر، سرویس و نگهداری از موتورخانه قبل از فرارسیدن فصل سرما صورت گیرد تا بتوان در کوتاهترین زمان ممکن اقدام به رفع آن نمود.
رایجترین مشکلات یک موتورخانه چیست؟
همانطور که میدانید موتورخانه از قطعات و سازههای مختلفی تشکیل شده است. باتوجه به اینکه موتورخانه و اجزای آن به خصوص در فصول سرد سال به طور دائم در حال فعالیت هستند، طبیعی است که در گذر زمان بخشهایی از آن دچار فرسودگی شوند. نقص در هر کدام از این اجزا، موجب اختلال و کارکرد نادرست در کل مجموعه میگردد. جهت آشنایی با رایجترین این مشکلات، ادامهی مطلب را بخوانید.
مشکلات مربوط به مشعل موتورخانه
مشعل به عنوان منبع تامین حرارت یکی از اجزا اصلی و ضروری در موتورخانه به حساب میآید. مشعل در واقع حرارت مورد نیاز دیگ را که برای تامین آب گرم مورد نیاز است، تامین میکند. این مشعل از سوختهای مختلفی استفاده میکند. رایجترین سوختهای مورد استفاده در مشعل، گاز طبیعی و گازوئیل است. سوخت که اختلالات متنوعی را موجب میشود.
از جمله مشکلات متداول مشعل میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
اسپری ناکافی سوخت در مشعل
سوخت و هوا درون مشعل باید با نسبت معینی با هم ترکیب شوند تا احتراق انجام گیرد. در غیر این صورت، شعلهای که بوجود میآید مطلوب نخواهد بود. کاهش فشار سوخت ورودی به مشعل و انسداد نازلی که وظیفه پاشش سوخت درون مشغل را برعهده دارد، دو دلیل عمدهی این مشکل محسوب میشوند. بنابراین برای رفع این مشکل ابتدا باید سراغ فشار سوخت رفت و آن را به حالت نرمال برگرداند. چنانچه مشکل نشد باید مسیر نازل را چک رد تا اگر دچار انسداد شده، اقدامات لازم جهت رفع آن را انجام داد.
فشار پایین گاز در مشعل
از آنجا که در مشعلهای گازوئیلی، سوخت به صورت جداگانه تامین میشود چنین مشکلی پیش نمیآید. برعکس در مشعلهای گازی به وفور شاهد این مشکل هستیم. افت گار در مشعلهای گازی به دلایل زیر رخ میدهد:
- افت فشار در شبکه گازرسانی
- گرفتگی فیلتر مشعل
- آسیب دیدن کلید کنترلی تنظیم فشار
تشخیص اینکه مشکل از کجا آب میخورد و کدام یک از موارد فوق در بوجود آمدن آن دخیل است را باید برعهدهی یک تعمیرکار متخصص نهاد. چنانچه مشکل از شبکهی گازرسانی باشد کاری از کسی ساخته نیست و باید با ادارهی گاز جهت رفع مشکل خود تماس بگیرید. در دو حالت دیگر، چنانچه تشخیص داده شود که مشکل از گرفتگی فیلتر است باید نسبت به تمیز نمودن و سرویس آن اقدام نمود. اگر شیر کنترل معیوب باشد باید آن را تعویض نمود.
خاموش شدن مشعل موتورخانه بلافاصله پس از روشن شدن
این مشکل به دلیل قطع شدن جریان سوخت ورودی یا نشتی درون موتورخانه اتفاق میافتد. چنانچه جریان سوخت ورودی قطع نشده باشد، تعمیرکار موظف است تا سراغ نشتیهای موجود در مشعل موتورخانه برود.
خاموش شدن مکرر مشعل موتورخانه
بنا به تجربهی کارشناسان تکنوتعمیر، خاموش و روشن شدن مکرر مشعل موتورخانه به موارد احتمالی زیر مربوط میشود.
- احتراق ناقص شعلهی مشعل
- زیاد بودن فاصلهی الکترودهای جرقهزن
- کارکرد نادرست شیرمشعل
جهت تعمیر هر چیزی که به شعلهی مشعل مربوط میشود، کارشناسان باید ابتدا نسبت گاز به هوا را تنظیم نمایند. پس از آن فاصلهی مناسب بین الکترودهای جرقهزن را که باید چیزی در حدود ۳ الی ۵ میلیمتر باشد را تنظیم مینمایند.
ناگفته نماند که در برخی مواقع افزایش جریان برق میتواند تا حدود زیادی مشکل قطعیهای مکرر را حل کند.
صدای بیش از حد در مشعل در موتورخانه
به طور طبیعی احتراق در مشعل با تولید مقداری صدا همراه است. اما گاهی اوقات پیش میآید که این صدا از حد معمول فراتر میرود. در چنین شرایطی اگر بلافاصله اقدام به رفع مشکل ننمائیم با عوارض جدی تری روبرو خواهیم بود.
صدای بلند مشعل عموما از یکی از موارد زیر سرچشمه میگیرد:
- آسیب دیدن یاتاقان موتور
- نصب موتور در موقعیت نادرست
- شل بودن دریچه تنظیم هوا
کار نکردن موتور مشعل
کارایی قسمتی از تجهیزات مشعل به جریان برق متکی است. موتور الکتریکی یکی از این قسمتّاست. گاهی اوقات شاهد هستیم که مشعل از همان ابتدا کار نمیکند. در چنینی شرایطی حتما باید موتور الکتریکی مورد بررسی قرار گیرد. مشکلات احتمالی که ممکن است برای موتور مشعل پیش بیاید شامل موارد زیر است:
- قطع شدن سیمکشی موتور و پایه رله
- خرابی اکوستات یا ترموستات
- سوختن فیوز اصلی برق
- خرابی کلید برق و خرابی رله
مشکلات مربوط به دیگ چدنی موتورخانه
یکی دیگر از اجزای مهم موتورخانه دیگ چدنی آن است. دیگ چدنی موتورخانه در یک سیستم حرارتی قرار دارد که به طور متناوب آبی که واردش میشود را گرم نموده و آن را از طریق لولههایی به سرتاسر ساختمان میفرستد.
متداولترین مشکلاتی که برای یک دیگ چدنی پیش میاید عبارت است از:
- سوراخ شدن پره دیگ بخار چدنی
- نشتی دیگ چدنی
این دو مورد از رایجترین مشکلات مربوط به دیگ موتورخانه است. علاوهبر این موارد موتورخانه ممکن است دچار مشکلات فنی پیچیدهتری هم شود که همگی از زیر مجموعهی خدمات مربوط به تعمیر و سرویس موتورخانه است. این مسائل تنها زیر نظر یک کارشناس باتجربه قابل تشخیص و رفع است.
مشکلات مربوط به لوله آتشخوار موتورخانه
یکی دیگر از اجزای حیاتی موتورخانه لوله آتشخوار آن است. لوله آتشخوار به سبب مقاومت بالایی که در تحمل دمای زیاد دارد نقش مهمی در موتورخانه ایفا میکند.
مشکلات مربوط به پمپ آب موتورخانه
پمپ آب تاسیسات به لحاظ بهینهسازی فرآیند انتقال آب سرد یا گرم به داخل ساختمان از اهمیت فوقالعاده زیادی برخوردار است.
اگر پمپ آب موتورخانه به درستی کار کند، راندمان گرمایش و سرمایش هم به درستی عمل میکند. از این رو تعمیر و سرویس به موقع پمپ آب موتورخانه بسیار حائز اهمیت است.
از نشانههای خرابی پمپ اب موتورخانه میتوان به مواردی از قبیل لرزش بیش از حد و تولید سر و صدای زیاد، فشار بیش از حد بالا یا بیش از حد و قطع و وصل شدن مکرر پمپ آب پایین اشاره کرد.
موارد زیر از شایعترین علل خرابی پمپ آب موتورخانه است:
- لولهکشی نامناسب تاسیسات و در نتیجه وارد شدن فشار بیش از حد به پمپ موتورخانه
- وجود هوا در مسیر لولههای تاسیسات
- نصب پمپ آب تاسیسات در محل نامناسب
- تراز بودن کوپلینگ پمپ
- بهم ریختن بالانس پروانه
مشکلات مربوط به پمپ سیرکولاتور
از موتور پمپ جریانی یا سیرکولاتور برای به جریان انداختن آب در یک مدار استفاده میشود. چنانچه پمپ سیرکولاتور دچار مشکل گردد پمپاز آب به درستی انجام نمیشود. به همین خاطر بهتر است تا برنامهی منظمی برای سرویسهای دورهای این قطعه خاص داشته باشید.
از جمله مشکلاتی که خرابی پمپ سیرکولاتور موجب بروز و ظهور آن میشود عبارت است از:
گرم نشدن شوفاژ و عدم کارکرد صحیح سیستم گرمایش
علاوه بر این مواردی که ذکر شد سایر نارساییهای مربوط به موتورخانه و شوفاژ اعم از نواقص مربوط به تابلوبرق موتورخانه، ترموستات جداری، خرابیهای مربوط به منبع کویلی و … از جمله مواردی هستند که تعمیرکاران و سرویسکاران حین تعمیر و سرویس موتورخانه با آن مواجه میشوند.
خدمات اجرایی تکنوتعمیر جهت تعمیرات مربوط به موتورخانه
از آنجا که تعمیر و سرویس اجزا و قطعات موتورخانه زمانبر و پرهزینه است چنانچه با هرکدام از مشکلات فوق در سیستم موتورخانه مرکزی مواجه شدید باید در اسرع وقت با تعمیرکار مربوطه تماس بگیرید.
کارشناسان تکنوتعمیر در تمام مراحل از نصب و راهاندازی گرفته تا تعمیر و سرویس موتورخانه آمادهی خدمترسانی به مشتریان در نقاط مختلف تهران میباشند. از جملهی این اقدامات میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- نصب رادیاتور
- راهاندازی موتورخانه
- نصب پمپ سیرکولاتور
- شستشوی کویل
- تعمیر سیستم موتورخانه شوفاژ
- تعمیر و تعویض پمپهای شوفاز
- تعویض شیر فلکه
- تعویض لوله آتشخوار دیگ بخار
- عایقکاری منبع و لولهها
- تعمیر ترموستات
- هواگیری رادیاتور و شوفاژ
- تعمیر سیستم لولهکشی موتورخانه
- تعمیر دیگ موتورخانه و …
»»» تعمیر و سرویس موتورخانه در تهران
✅ پرسشهای متداول پیرامون رایجترین مشکلات موتورخانه و شوفاژ ✅
✅ بهترین زمان تعمیرات موتورخانه و شوفاژ چه زمانی است؟
✔ بهتر است تمامی اقدامات لازم در جهت تعمیر، سرویس و نگهداری از موتورخانه قبل از فرارسیدن فصل سرما صورت گیرد تا بتوان در کوتاهترین زمان ممکن اقدام به رفع آن نمود.
✅ فشار پایین گاز در مشعل چه دلایلی دارد؟
✔ افت فشار در شبکه گازرسانی – گرفتگی فیلتر مشعل – آسیب دیدن کلید کنترلی تنظیم فشار سه مورد از رایجترین دلایل پایین بودن فشار گاز مشعل است.
✅ خاموش و روشن شدن مکرر مشعل موتورخانه به چه دلیلی است؟
✔ احتراق ناقص شعلهی مشعل – زیاد بودن فاصلهی الکترودهای جرقهزن – کارکرد نادرست شیرمشعل
✅ علت صدای بیش از حد مشعل موتورخانه از چیست؟
✔ صدای بلند مشعل عموما ناشی از آسیب دیدن یاتاقان موتور – نصب موتور در موقعیت نادرست و یا شل بودن دریچه تنظیم هوا میباشد.