شوفاژ

راهنمای عیب‌یابی و تعمیر شوفاژ | انواع روش‌های عیب‌یابی، تعمیر و سرویس شوفاژ

شوفاژ یکی از انواع سیستم گرمایشی می‌باشد که وظیفه‌ی آن پخش گرمایشی که از طریق پکیج یا موتورخانه تولید شده را برعهده دارد. شوفاژ پره‌ای، پنلی، قرنیزی، شیشه‌ای یا دکوراتیو، خشک‌کن از انواع مختلف شوفاژها می‌باشند.

شوفاژ پره‌ای

نوعی سیستم پخش گرما است که به صورت پره‌ای کنار هم قرار گرفته‌اند. جنس این شوفاژها معمولا از فولاد یا آلومینیوم است. یکی از مزایای شوفاژهای پره‌ای این است که در صورت بروز مشکل در هر پره می‌توان آن را به صورت جداگانه از سایر پره‌ها تعویض کرد.

شوفاژ پنلی

نوعی سیستم که سطحی صاف دارند و گرما را به صورت یکنواخت به محیط انتقال می‌دهند. جنس این شوفاژها از فولاد می‌باشد. مزیت این شوفاژ این است که برای گرمایش به آب کمتری نیاز دارد. اما اگر دچار زنگ زدگی یا خرابی شود، برای تعمیر باید به صورت کامل تعویض شود.

شوفاژ قرنیزی

از جدیدترین انواع شوفاژ است که در پایین دیوار قرار می‌گیرد. جنس این شوفاژها آلومینیوم است. یکی از مزیت‌های این نوع شوفاژها جای کمی است که اشغال می‌کنند.

شوفاژ شیشه‌ای یا دکوراتیو

این نوع شوفاژها علاوه بر گرمایش باعث زیباسازی هم می‌شوند. این شوفاژها مانند دیگر انواع شوفاژ لوله کشی می‌باشند ولی با این تفاوت که لوله کشی پشت آن‌ها قرار دارد و دیده نمی‌شود.

شوفاژ خشک کن

این نوع شوفاژها در حمام و سرویس استفاده می‌شوند و علاوه بر گرم کردن محیط سرویس و حمام، وظیفه‌ی خشک کردن حوله و لباس را نیز برعهده دارند.

 

عیب یابی و تعمیر شوفاژ

امروزه ساختمان‌های مختلف بنا به نیاز خود از سیستم‌های گرمایشی مختلفی استفاده می‌کنند، با این‌حال سیستم گرمایشی شوفاژ هم در منازل و هم در محیط های اداری بسیار مورد استقبال قرار گرفته است. دلیل اصلی این استقبال، استفاده‌ی آسان و کم خطر بودن آن نسبت به بخاری‌های گازسوز و برقی و بازده‌ی حرارتی بالای آن است. شوفاژها هم مانند تمام وسایل و تجهیزات منزل، اگر به درستی به کار گرفته نشود، ممکن است دچار مشکلات بسیاری شود. اما این مشکلات رایج در شوفاژها چه هستند؟ در ادامه به برخی مشکلات رایج در شوفاژها می‌پردازیم.

رسوب گرفتن شوفاژ

در این حالت شوفاژ نمی‌تواند به خوبی محیط را گرم کند و بدنه‌ی آن سرد می‌شود. روش‌های مختلفی برای رسوب‌گیری شوفاژ وجود دارد. یکی از این روش‌ها استفاده از آب اسید است. در این روش باید شوفاژ را از محل خود خارج کرده و آب اسید را درون لوله‌های آن بریزید بعد از ۱۵ الی ۲۰ دقیقه با آب لوله‌ها را شستشو دهید تا رسوب‌ها خارج شوند.

زنگ زدگی و یا پوسیدگی شوفاژ

زنگ زدگی و یا پوسیدگی می‌تواند یکی از دلایل نشت آب از شوفاژ باشد. در چنین شرایطی باید ابتدا آب درون لوله‌های شوفاژ را تخلیه و سپس شوفاژ را از جای خود خارج کنید و با شلنگ آب داخل لوله ها را تمیز بشویید. مطمئن شوید که شوفاژ خشک شده و سپس در محل نصب کنید. زنگ زدگی در شوفاژهای پره‌ای اینگونه است که می‌توان پره زنگ زده را جدا از بقیه پره‌ها تعویض کرد اما در مورد سایر شوفاژها امکان تعمیر وجود ندارد و باید به طور کلی تعویض شوند.

گرم نشدن شوفاژ

گرم نشدن شوفاژ ممکن است به دلایل مختلفی رخ دهد که چند مورد آن را مورد بررسی قرار داده‌ایم.

  • مشکل در سیستم گرمایش مرکزی

در صورت سرد بودن شوفاژ یکی از مواردی که باید بررسی شود، سیستم گرمایشی مرکزی می‌باشد. سیستم گرمایشی برای بعضی منازل پکیج و برای بعضی دیگر موتورخانه می‌باشد. بررسی کنید که تمام تجهیزات سیستم گرمایشی به خوبی کار کنند.

  • عدم هواگیری

این مورد یکی از موارد شایع می‌باشد. اگر قسمت پایین رادیاتور سرد و قسمت بالا گرم بود، لازم است شوفاژ خود را هواگیری کنید.

  • مشکل در شیرهای رادیاتور

از باز بودن شیرهای ورودی و خروجی رادیاتور اطمینان پیدا کنید. اگر سوپاپ ترموستاتیک دارید مطمئن شوید که رادیاتور روشن است. میزان درجه حرارت را بررسی کنید. در این حالت اگر حرارت کم بود مشکل در بسته بودن شیر خروجی است، که باعث توقف آب گرم و یا هرز شدن شیرها می‌شود.

 

نشت آب از شوفاژ

در زمان سرویس کردن شوفاژ، نشت آب ممکن است در چندین مکان رخ دهد.

  • رادیاتور

خوردگی یا آسیب دیدن هسته رادیاتور می‌تواند علت نشت آب باشد. اگر مقدار نشت آب متوسط یا زیاد است، شاید لازم باشد رادیاتور خود را تعویض کنید.

  • شلنگ‌ها یا خطوط

در این مورد مدت زمان استفاده از شلنگ مهم است. زیرا شلنگ‌ها با گذشت زمان شکننده می‌شوند و شروع به ترکیدن می‌کنند. سوراخ‌ها و ترک‌های موجود در شلنگ‌ها می‌تواند باعث نشت آب شود.

  • نقاط اتصال شلنگ

اگر گیره‌های شلنگ شل شده باشند، خنک کننده که تحت فشار است ممکن باعث نشتی آب شود. شل شدن شلنگ‌های رادیاتور هم می‌تواند باعث نشتی آب شود.

  • خاموش شدن شعله شمعک پکیج

یکی دیگر از دلایل گرم نشدن شوفاژ، خاموش شدن شعله شمعک پکیج است. اگر زمانی که سعی می‌کنید  شمعک را روشن کنید، اما دوباره شعله خاموش می‌شود، احتمالا ترموکوپل دستگاه خراب و یا شکسته است. البته برای روشن کردن پکیج، قبل از هرکاری مطمئن شوید گازرسانی به دستگاه مشکل نداشته باشد. در قدم بعد سلامت فندک را چک کنید.  

  • انجماد لوله‌ها

یکی از مشکلات شایع که در فصل زمستان و یا در مکان‌های سرد، منجمد شدن لوله‌ها است. مخصوصا زمانی که در فصل سرد به مسافرت می‌روید و درجه پکیج را روی دمای خیلی پایین می‌گذارید یا پکیج را خاموش می‌کنید، این موضوع منجر به یخ زدن آب درون لوله‌ها می‌شود. بهترین روش برای جلوگیری از چنین اتفاقی این است که در فصل سرما پکیج را به طور کامل خاموش نکنید. در صورتی که با این مورد مواجه شدید، برای ذوب کردن یخ می‌توانید روی لوله‌ها کمی آب داغ بریزید و بعد از ذوب شدن یخ‌ها پکیج را روشن کنید. 

 

عیب‌یابی پکیج

پکیج نوعی دستگاه گرمایشی است که وظیفه‌ی تامین آب مصرفی و آب سیستم گرمایشی محیط را برعهده دارد. پکیج‌ها در دو مدل زمینی و دیواری و دو نوع فن دار و بدون فن هستند. با مشکل مواجه شدن هر قطعه از پکیج بخشی از سیستم گرمایشی منزل را درگیر می‌کند از این رو آگاهی از مشکلات رایج و نحوه‌ی عیب‌یابی و تعمیر پکیج، امری مفید به نظر می‌رسد. در اینجا برخی از مشکلات رایج و راه‌حل‌های احتمالی پکیج را مورد بررسی قرار دادیم. 

  • روشن نشدن پکیج

در صورتی که با این مورد مواجه شدید باید چند قسمت را مورد بررسی قرار دهید. یکی از این موارد، بررسی باز بودن شیر گاز پکیج است. مورد دوم عیب‌یابی پکیج، بررسی فشار آب است. در صورت کم بودن فشار آب پکیج شما روشن نخواهد شد. گرفتگی لوله‌ها به وسیله هوا یا رسوب، مشکل در شمعک و شعله، بالا رفتن زیاد دمای آب از دیگر دلایل روشن نشدن پکیج می‌باشد. در صورتی که این موارد را بررسی کردید و مشکل رفع نشد، باید جهت عیب‌یابی با کارشناسان تعمیر پکیج تماس بگیرید.

  • کم بودن دمای آب گرم

عوامل متعددی سبب کم بودن دمای آب گرم پکیج می‌شود. کم و زیاد شدن متناوب فشار آب، گاهی اوقات می‌تواند باعث شود که دمای آب گرم پکیج کاهش یابد. خراب شدن فلوسوئیچ، خرابی سنسور دما، رسوب گرفتن پکیج نیز می تواند باعث بروز این مشکل شود. 

  • زرد بودن شعله پکیج

در وهله‌ی اول از تمیز بودن مشعل مطمئن شوید. اگر مشعل تمیز بود، مکش دودکش را بررسی کنید. اگر ایراد از دودکش بود، باید تخلیه و یا تعویض شود.

  • قطع شدن مداوم دودکش

علت این مورد بسته بودن راه خروجی دود می‌باشد. برای رفع این قطع شدن مداوم، دودکش باید تخلیه و یا در صورت نیاز تعویض شود.

  • سروصدای زیاد پکیج

در اولین مرحله باید عملکرد روتور را بررسی کنید. در صورت مشکل روتور باید تعویض شود. یکی دیگر از شایع‌ترین دلایل سروصدای پکیج هواگیری نکردن پکیج می‌باشد. 

 

سوالات متداول پیرامون راهنمای عیب‌یابی و تعمیر شوفاژ

شوفاژ در چه مدل‌‌هایی در بازار موجود است؟

✔ شوفاژ ها انواع مختلفی دارند که عبارتند از: شوفاژ پره‌ای، پنلی، قرنیزی، خشک‌کن، شیشه‌ای و…

عیب‌یابی شوفاژ به چه معناست؟

✔ عیب‌یابی به معنای شناسایی ایراد دستگاه و اصلی‌ترین و اولین مرحله از تعمیر شوفاژ می‌باشد.

تکنوتعمیر در زمینه‌ی تعمیر شوفاژ چه خدماتی را ارائه می‌دهد؟

شرکت فنی تکنوتعمیر در زمینه‌ی نصب و راه‌اندازی، عیب‌یابی و تعمیر، سرویس شوفاژ و رادیاتور خدمات متنوعی را ارائه می‌کند که برخی از این خدمات عبارتند از:

  • هواگیری شوفاژ و رادیاتور
  • عیب‌یابی و تعمیر انواع شوفاژ برقی، پنلی، شیشه‌ای
  • جابجایی رادیاتور
  • تعمیر پوسیدگی و زنگ زدگی بدنه‌ی شوفاژ
  • رفع نشتی شوفاژ و رادیاتور  
  • رسوب‌زدایی شوفاژ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *