یکی از معضلاتی که امروزه ساکنین اکثر منازل مسکونی به ویژه در مناطق شلوغ با آن مواجهاند، هوا گرفتن پمپ آب خانگی است. هوا گرفتن پمپ آب موجب میشود دستگاه کارایی لازم را نداشته باشد و در دراز مدت مکش خود را از دست بدهد و دیگر آن مکش و دهش اولیه را نداشته باشد. به همین دلیل برای اینکه از بروز مشکلات بعدی جلوگیری به عمل آید و تا جایی که ممکن است نیاز به تعمیر و سرویس پمپ آب نباشد باید سریعا عمل هواگیری را انجام داد. ادامهی مطلب را بخوانید تا از هر آنچه که در مورد هواگیری پمپ آب خانگی به آن نیازمندید مطلع شوید.
هوا گرفتن پمپ آب چیست؟
پمپ آب دستگاهی است که با تبدیل انرژی الکتریکی به مکانیکی، فشار آب ساختمانهای مسکونی چند طبقه، برجها و دیگر اماکنی که نیاز به فشار آب قوی دارند را تقویت میکند. وقتی پمپ دچار هوا گرفتگی شود، دیگر گردش آب در مدار نخواهیم داشت. در این صورت فرقی نمیکند چه پمپی و با چه کیفیتی استفاده میکنیم. در هر صورت طراحی آن به گونهای است که عمل پمپاژ آب را میتواند انجام دهد نه پمپاژ هوا. البته وجود مقداری هوا در پمپهای آبرسان اجتنابناپذیر است اما اگر این میزان هوا از حد بحرانی عبور کند و به دهانهی مکش برسد، دیگر اجازه نمیدهد آب مکش پیدا کند و در جریان باشد. در واقع با وجود هوا، پمپ کارایی لازم را ندارد و آبرسانی انجام نمیشود. در این صورت گفته میشود پمپ هوا گرفته و باید هواگیری شود. در غیر این صورت پمپ یکسره شده و امکان سوختگی آن بالا میرود و سوختن الکتروموتور پمپ خسارات جبرانناپذیری بر دستگاه وارد میکند.
چه زمانی پمپ آب نیاز به هواگیری دارد؟
از جمله مواقعی که نیاز است پمپ آب هواگیری شود میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
۱. قبل از نصب و استفاده از پمپ آب، یکی از بهترین زمانها برای هواگیری پمپ آب است.
۲. در شرایطی که پمپ آب به صورت یکسره کار کند و اصلا قطع نشود.
۳. در شرایط که هیچ شیری باز نیست اما پمپ همچنان کار میکند.
۴. زمانی که دستگاه روشن است و کار میکند اما فرآیند مکش آب به درستی انجام نمیشود.
۵. زمانی که موتور پمپ آب کار نکند.
۶. واقعی که پمپ سر و صدا یا لرزش زیاد داشته باشد.
۷. پس از تعمیرات لولهکشی ساختمان و تاسیسات آن یا زمانی که تعمیرات شبکهی آبرسانی انجام دادید.
در مواقعی که با چنین مسائلی مواجه شدید میتوانید پس از عیبیابی یا انجام تعمیرات لازم، اقدام به هواگیری پمپ آب خود کنید.
علت هوا گرفتن پمپ آب منزل چیست؟
دلایل زیادی برای هوا گرفتن پمپ آب وجود دارد. قبل از اینکه اقدام به هوا گرفتن پمپ آب کنیم، در درجهی اول باید بدانیم ایراد کار کجاست تا بهتر و اصولیتر به آن بپردازیم. برخی از مهمترین و اصلیترین دلایل هوا گرفتن پمپ عبارت است از:
- خرابی واشر یا اورینگ پمپ آب
- خالی کار کردن پمپ (تمام شدن آب مخزن)
- شکستگی یا ترک در لولههای پمپ آب خانگی
- یخزدگی پمپ آب
- مشکل در اتصالات پمپ و یا تنظیم نبودن ارتفاع آن
- نصب نادرست و غیر اصولی پمپ آب خانگی
- خرابی بوشن پمپ آب
- عدم استفاده از نوار تفلون
- شکستگی پوستهی پمپ آب خانگی
موارد فوق از جمله دلایلی است که موجب میشود پمپ به جای دریافت آب، هوا دریافت کند و عمل پمپاژ با اختلال مواجه شود.
چگونه پمپ آب را هواگیری کنیم؟
برای هوا گیری پمپ آب خانگی لازم است مراحل زیر به ترتیب طی شوند.
مرحلهی اول: فراهم کردن آب به مقدار لازم
مهمترین مرحله در هواگیری پمپ آب خانگی، این مرحله است. برای اینکه هوا را از پمپ خارج کنیم باید آب را جایگزین آن کنیم. از این رو قبل از انجام آن باید مقداری آب به همراه داشته باشید تا آن را وارد مجرا کنید تا تخلیهی هوا به درستی صورت گیرد. مقدار آب مورد استفاده در این مرحله، به فاصلهی پمپ تا مخزن آب بستگی دارد. چنانچه فاصلهی پمپ آب تا مخزن کوتاه باشد مقدار کمتری آب برای تخلیهی هوا نیاز است. و برعکس اگر فاصلهی پمپ آب تا مخزن بیشتر باشد آب مصرفی بیشتر است.
مرحلهی دوم: کشیدن پمپ از برق
گام بعدی در هواگیری پمپهای آب خانگی، قطع کردن اتصالات برق از پمپ است. پمپهای اتومات معمولا پس از اینکه عمل هواگیری روی آن انجام شد فعالیت خود را از سر میگیرند. به همین دلیل لازم است جهت پیشگیری از مشکلات احتمالی، برق را قطع کنید.
مرحلهی سوم: کم کردن فشار آب لوله
پس از قطع برق، نوبت کم کردن فشار درون لولههاست. برای این کار بهتر است شیر آب یکی از واحدها باز شود تا آب از لولههای ساختمان خارج شود و از فشار موجود در لولهها کاسته شود. در نتیجه احتمال اینکه آب وارد ورودی برق پمپ شود از بین میرود.
مرحلهی چهارم: باز کردن دریچهی هواگیری و پر کردن مخزن آب
معمولا در قسمت بالایی پمپهای آب خانگی، دریچههایی وجود دارد که با مهره بسته شده است. پس از باز کردن مهره، آب را داخل دریچه ریخته تا فضا را کاملا پر کند. در این صورت هوای داخل پمپ خالی میشود. این کار را یکبار دیگر هم انجام داده تا مطمئن شوید هوای داخل پمپ به طور کامل خارج شده است.
مرحلهی پنجم: اتصال مجدد پمپ به برق
در این مرحله دریچههای هوا را کاملا بسته و پمپ را به برق وصل نمایید. با این کار فشار پمپ بالا میرود، صدای آن کاهش یافته و مکش آن بالا میرود. ضمن اینکه در چند ثانیهی ابتدایی، شاهد بیرون آمدن هوا از شیرهای آب خواهید بود.
راههای پیشگیری از هوا گرفتن پمپ آب چیست؟
از آنجا که پیشگیری همیشه بهتر از درمان است، اینکه بدانید چطور میشود از هوا گرفتن پمپ پیشگیری کرد، کار را بسیار راحت میکند. در واقع هدف این است که با رعایت یکسری اصول و نکات ساده و کاربردی تا جای ممکن هم از وقوع مشکلات و ایرادات فنی دیگر جلوگیری شود و هم در هزینهی نهایی تا حد زیادی صرفهجویی به عمل آید.
- زمانی که اقدام به نصب پمپ آب خانگی میکنید، از سرویسکار بخواهید هواگیری پمپ خانگی را به شما بیاموزد.
- برای پمپ آبرسانی خود برنامهی سرویس دورهای و منظم داشته باشید تا کمتر با مشکل مواجه شوید.
- در شرایطی که به طور مکرر مشکل قطعی آب وجود دارد، بهتر است پمپ را از برق بکشید تا هوا نگیرد.
- در فصول سرد سال باید حتما اطمینان حاصل کنید از اینکه شوفاژخانه با پشم شیشه عایقبندی شده باشد.
در هواگیری پمپ آب خانگی رعایت چه نکاتی ضروری است؟
۱. قبل از انجام هواگیری پمپ، ابتدا باید مدل پمپ خود را شناسایی کنید. زیرا برخی پمپها عملیات پرایم و هواگیری را به صورت خودکار انجام میدهند.
۲. اگر حین هواگیری پمپ آب متوجه وجود نشتی در پمپ یا لولهها شدید، بهتر است مشکل را با یک متخصص در میان بگذارید.
۳. در صورتی که یکبار پمپ را راهاندازی نمودید و آن را هواگیری کردید اما باز هم شاهد هوا گرفتن آن بودید، یعنی پمپ دچار یک مشکل فنی شده و لازم است مشکل را با یک متخصص در میان بگذارید.
۴. در صورتی که در بررسیهای اولیه متوجه نشدید مشکل هوا گرفتن پمپ از چیست، اقدامی نکنید و حتما از یک کارشناس کمک بگیرید.
۵. در صورت گرفتگی پمپ آب سعی نکنید با ضربه زدن، اقدام به رفع آن کنید.
برای انجام هواگیری پمپهای خانگی میتوانید با دیدن آموزشهای درست و اصولی خود اقدام به این کار کنید. اما گاهی با شرایط اضطراری مواجه میشوید یا نمیتوانید دلیل هوا گرفتن پمپ را درست ریشهیابی کنید. همچنین ممکن است حین هواگیری متوجه شوید پمپ نیاز برخی تعمیرات اساسی دارد. در اینگونه موارد نیاز است حتما از نزدیکترین تعمیرکار و متخصص به محل سکونت خود کمک بخواهید. کارشناسان و سرویسکاران تکنوتعمیر علاوه بر هواگیری پمپ آب خانگی، قادرند انواع دیگر پمپ از قبیل پمپ آب جتی، پمپ آب چاه، پمپ آب مخزندار و غیره را نیز هواگیری نمایند. تعمیر و سرویس پمپ آب در تهران تنها یکی از دهها خدمات ارائه شده توسط متخصصین تکنوتعمیر است که شهروندان عزیز تهرانی میتوانند در صورت نیاز به این خدمات در هر ساعتی از شبانهروز، با کارشناسان این مجموعه در تماس باشند.
✅ پرسشهای متداول پیرامون هواگیری پمپ آب خانگی ✅
✅ کدام یک از مناطق و محلههای تهران تحت پوشش تیم خدماتی تکنوتعمیر هستند؟
✔ کلیهی خدمات مجموعهی تکنوتعمیر قابل ارائه در تمامی شهرها، مناطق و محلههای تهران میباشد.
✅ چه زمانی پمپ نیاز به هواگیری دارد؟
✔ از جمله مواقعی که پمپ نیاز به هواگیری دارد میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
قبل از نصب و استفاده برای اولین بار
در شرایطی که پمپ آب به صورت یکسره کار کند و اصلا قطع نشود.
در شرایط که هیچ شیری باز نیست اما پمپ همچنان کار میکند.
زمانی که دستگاه روشن است و کار میکند اما فرآیند مکش آب به درستی انجام نمیشود.
زمانی که موتور پمپ آب کار نکند.
واقعی که پمپ سر و صدا یا لرزش زیاد داشته باشد.
پس از تعمیرات لولهکشی ساختمان و تاسیسات آن یا زمانی که تعمیرات شبکهی آبرسانی انجام دادید.
✅ مراحل هواگیری پمپ آب خانگی چیست؟
✔ فراهم کردن آب به مقدار لازم – کشیدن پمپ از برق – کم کردن فشار آب لوله – باز کردن دریچهی هواگیری و پر کردن مخزن آب – اتصال مجدد پمپ به برق از اقدامات ضروری در هواگیری پمپ آب به شمار میآید.
✅ چه عواملی موجب هواگرفتن پمپ آب خانگی میشود؟
✔ خرابی واشر یا اورینگ پمپ آب – خالی کار کردن پمپ (تمام شدن آب مخزن) – شکستگی یا ترک در لولههای پمپ آب خانگی – یخزدگی پمپ آب – مشکل در اتصالات پمپ و یا تنظیم نبودن ارتفاع آن – نصب نادرست و غیر اصولی پمپ آب خانگی
✅ سرویسدهی کارشناسان تکنوتعمیر جهت تعمیر و سرویس پمپ آب چگونه است؟
✔ تکنوتعمیر ضمن اعزام فوری سرویسکاران به محل، آمادهی خدمترسانی بهصورت شبانهروزی و تماموقت حتی در ایام تعطیل به ساکنان نواحی مختلف شهر تهران می باشد.